Skip navigation EPAM

EPAM bez Hranic: z Kyjeva do Prahy

News:

Danylo Spichakov se přestěhoval z hlavního města Ukrajiny do Prahy na podzim loňského roku. Už měl čas získat první dojmy – a psa.

— Danylo, standardní otázka: proč jsi se přestěhoval a jak dlouho to trvalo?

— Bylo to z důvodu potřeb zákazníků, stěhoval se celý náš tým. Báli jsme se, že se administrativa protáhne, ale nakonec to trvalo asi jen šest měsíců. Je skvělé,  že nám s administrativou, schůzkami na konzulátu a dalšími záležitostmi pomáhá společnost EPAM.

— Byl jsi někdy předtím v ČR?

— Ano, asi před rokem a moc se mi to líbilo. Moje žena také uvítala možnost změnit kariéru a zkusit něco nového. Myslím, že Česká republika je skvělá volba jako první zkušenost žít v zahraničí: z Ukrajiny to není daleko, jazyk je také slovanský a mentalita je do jisté míry podobná. Myslím, že by bylo mnohem těžší se adaptovat třeba v Německu nebo Španělsku.

— Musíš se naučit česky nebo angličtina stačí?

— Určitě to neuškodí. Jestli můžete, začněte se učit ještě, než se přestěhujete. Odkládal jsem to, ale moji kolegové, kteří začali ještě v Kyjevě, už umí konverzovat s místními. Ale v práci jsme začali s kurzem, byla to iniciativa ze strany zaměstnanců, kterou EPAM podpořila.

Mladí Češi umějí anglicky, ale starší generace ne. Potřebujete češtinu v místech, která nejsou turistická. Nedávají vám tu najevo postoj typu: „Přestěhoval ses sem, tak se nauč jazyk“. A když se snažíte mluvit, snaží se vám porozumět.

— Je těžké najít byt, když neznáš jazyk?

— Je to celkem jednoduché: použijete vyhledávač, který vám přeloží stránky s realitami. Dokonce i u strojového překladu jsou informace jasné. Pak zavoláte a zeptáte se, jestli umí anglicky. Můžete dokonce narazit i na makléře, kteří umí rusky, ale my jsme využívali služeb anglicky mluvícího, který s námi projednával požadavky majitele a naše a podle toho upravil smlouvu o pronájmu.

Všechno ostatní – obchody, lékárny, kavárny – je to jednoduché. Dokonce i sledování filmů, filmy jsou v originále s českými titulky.

— Pokud jde o obchody a lékárny, co říkáš na otevírací dobu, zejména o víkendech a o svátcích?

— Nedávno (loni) vyšel v ČR zákon, který vyžaduje, aby velké hypermarkety měly o některých svátcích (1. ledna, Velikonoční pondělí, 8. května atd.) zavřeno. Jestliže je obchod menší než 200 m2, má většinou otevřeno i o víkendech a svátcích.

Lékárny mají otevřeno šest dní v týdnu a v neděli najdete otevřenou lékárnu v jakémkoli nákupním centru. V Praze jsou také pohotovostní lékárny, které mají otevřeno non-stop.

— Čím se Praha liší od ostatních měst? Co se Ti tu nejvíce líbí?

— Líbí se mi, že je malá, ale většina je historická, je tu co vidět, od gotické až po secesní architekturu. A poblíž Prahy je hodně zámků a dalších památek, kam se za hodinu dostanete příměstským vlakem.

Můžete tu toho hodně podniknout, spousta koncertů a skvělých muzeí – líbí se mi technické muzeum a umělecké galerie. A město je skvělé na procházky, zejména parky. Bydlím blízko Stromovky, velmi starého, ale dobře udržovaného a neuvěřitelně krásného parku. V létě tam můžete vyrazit na piknik. A ráno a večer chodím venčit psa.

— Tvůj pes se také přestěhoval z Kyjeva?

— Ne, náš domácí v Kyjevě nedovolil žádné domácí mazlíčky ... a naše čtvrť pro ně stejně nebyla ideální. Zeptali jsme se domácího tady, zda bychom mohli mít malého psa a on souhlasil, tak jsme si vzali psa z místního útulku.

Praha má jak státní, tak soukromé útulky. Je to jednoduchý proces: vybrali jsme si psa na webových stránkách, přišli jsme do útulku a vzali psa na krátkou procházku, vyplnili jsme nějaké formuláře a zaplatili očkování. Celé to trvalo asi hodinu – vše, co jsme potřebovali, bylo mé pracovní povolení a nějaká hotovost.

Praha je skvělé město pro majitele psů. Je tu hodně parků a na každém rohu jsou stojany s papírovými pytlíky. Psi s náhubkem mohou do veřejné dopravy a většina restaurací a kaváren se postará i o vaše domácí mazlíčky.

— Když mluvíme o kavárnách a restauracích, jak Ti chutná české jídlo?

— Je skutečně těžké. Málo ryb, hodně masa – dokonce i bezmasé pokrmy mají šťávu na masovém základu. Ale jsou tu místa pro vegetariány a asijské restaurace. Vlastně tu najdete cokoli. A pivo je skvělé – v Kyjevě jsme museli kupovat domácí pivo, ale tady jsou i levnější varianty velké kvality.

 — A co lidé v Praze?

— Jsou skutečně pohodoví v porovnání s lidmi v Kyjevě, kde každý pořád spěchá a je naštvaný. Dokonce i já tu postupem času začínám zvolňovat. Mají jiný přístup k ostatním, nestarají se, co děláte nebo jak vypadáte. Dávají přednost pohodlnému oblečení, nestarají se, co si ostatní myslí o tom, jak jste oblečený.

Myslím si ale, že tu musím žít ještě alespoň jeden rok, než udělám nějaké závěry. Nové věci vás určitě okouzlí. A také vám chybí kamarádi a rodina. Na druhou stranu nyní mají důvod, proč navštívit Prahu.

EPAM na sociálních sítích

Podívejte se na život v naší kanceláři!