Skip navigation EPAM

10 otázek pro našeho kouče, Oleksandra Martynova

News:

Co si myslíte, když zaslechnete slovo "koučování"? Znamená kouč učitele, mentora, trenéra, motivátora nebo terapeuta? Koučování je v současné době velkým trendem, ale co je to přesně a jak se liší od poradenství či terapie?

Promluvili jsme si s Oleksandrem Martynovem, vedoucím týmu Softwarového inženýrství v EPAMu a certifikovaným koučem, abychom tyto otázky objasnily. Oleksandr je členem Mezinárodní federace koučů s více než čtyřletou zkušeností a s více než 20 klienty.

Oleksandrova cesta k koučování začala knihou "Coaching for Performance", která odstartovala jeho cestu od kritika k trenérovi.

Oleksandre, co je koučování? Proč je to užitečný nástroj pro pracoviště?

Existují miliony definic koučování a každá z nich zdůrazňuje určitý aspekt procesu koučování. Koučování je pro mě o vytvoření prostoru myšlení, ve kterém může klient růst a transformovat se. Zní to trochu teoreticky a abstraktně, dokud si to nezkusíte sami.

Koučování je v podstatě konverzace. Rozdíl je v tom, že když diskutujeme o problémech s přáteli, máme sklon dávat rady tak, že říkáme „u mě to fungovalo“. Místo toho, koučové nechají lidi přemýšlet o otázkách a poslouchat. Neposkytují odpovědi ani rady, ptají se: "Co si myslíte?"

Když jste v řešitelském módu, nevěnujete pozornost tomu, co se děje. Můžete rychle vyhořet. Emocionální inteligence je důležitá zejména pro IT odborníky. Koučování (se správnými otázkami) vám umožní podívat se na věci z jiné perspektivy.

Koučování je kreativní partnerství: sami můžete najít nové způsoby řešení konfliktů. Podporuje vás v hledání vašeho vlastního řešení.

Níže je komentář od jednoho mého klienta:

"... koučování se ukázalo jako jeden z nejlepších nástrojů pro zvýšení efektivity a produktivity. Hodnota koučování je v procesu odhalování a odkrývání, což vynáší postatu problému na povrch."

Kdo je kouč?

Kouč je někdo, kdo naslouchá, chápe a pokládá správné otázky - někdo, kdo vás bere vážně, dává vám prostor k prozkoumání, testování a rozvoji.

Kouč vás motivuje, vyzývá a věří vám. Kouč nastavuje dosažitelné cíle a udržuje celkový cíl v mysli.

Kouč je tedy partner strategického myšlení, protože lidé někdy potřebují jen člověka, s kterým by mohli přemýšlet.

Jaké možnosti koučování jsou k dispozici na EPAM Prague? Jak se mohu přihlásit?

Naši zaměstnanci mohou využít několika příležitostí. První z nich je individuální trénink. Máme interní zdroj, kde mohou EPAMeři zkoumat profily různých trenérů.

EPAM má také koučovací program manažerů, kde se účastníte školení na jednom z našich interních e-learningových portálů a koordinátor vám pomůže najít trenéra. Pro tento program, kouč, klient a manažer diskutují a podepíši koučovácí dohodu s jejími cíly. Po podpisu koučovací smlouvy začnete s koučem pracovat důvěrně.

Nakonec je v Praze i koučovací meetup, který je každý měsíc otevřen pro veřejnost. Stále zkoumáme nejlepší formát a přístup tohoto klubu. K dnešnímu dni jsme v Praze uspořádali již pět meetupů, na kterých se konaly přednášky a diskuse (teoretické i praktické), ukázky a workshopy.

Jaké výsledky, výhody, dovednosti atd. Mohu dosáhnout prostřednictvím koučování? Co mám očekávat?

Je důležité mít na paměti, že koučování je řízeno klienty. Odpovědnost a rozhodnutí zůstávají u klienta.

Koučování vám pomůže přemýšlet hlouběji, přemýšlet o tom, co se děje, získat poznatky a kreativní nápady. Koučování vám pomůže zůstat odpovědnými za dosažení vašich cílů. Koučování je efektivní a udržitelné, protože se zabývá emocemi. Bez uvědomění si vašich emocí je složité pochopit, co vás opravdu motivuje.

Obvykle se ptám: "Proč je to pro tebe důležité?" Zvýšení emocionální inteligence (EQ) může být hlavním cílem koučování nebo vedlejším produktem koučování.

Co je aha-moment v koučování?

To je vskutku těžké předvídat. Není nutně důležité tento aha-moment zažít. Důležité je převést tento aha-moment do skutečné změny.

Tady je komentář od jednoho mého klienta a jejich aha-momentu:

"Nejlepší část tréninkového sezení je pro mě aha-moment. To je okamžik, kdy si uvědomím, že všechny překážky jsou pryč. Získaný nový vhled vytváří novou energii a hybnou sílu, abych se pohnul kupředu a dělal uskutečňoval neuskutečnitelné."

Jak mi může koučování pomoci v mém profesním rozvoji?

Koučování může být užitečné různými způsoby:

1. Pomoc při stanovení cílů, hodnocení a zavázání se k nim
  2. Otevření skrytého potenciálu zaměstnanců k dosažení obchodních cílů
  3. Odemčení potenciálu osoby  maximalizovat výkon

Jeden z mých klientů řekl: "Naučil jsem se definovat a soustředit se na prioritní cíle. To mi pomáhá excelovat v každodenních situacích v práci. Cítím se mnohem klidněji a motivovaněji uspět."

Kolik koučovacích sezení potřebuji?

Koučování je průběžný proces, jelikož změna se nestane přes noc. Trenér musí pomoci klientovi přeložit vhled do činů. Což je zásadní rozdíl ve srovnání s terapií: koučování je krátkodobá práce, která vede k činům a změně. Změna se obvykle děje během dvou až tří měsíců, ale také mám klienta, který byl povýšen po prvním sezení. Pokud je tedy člověk psychicky připraven, mohly by stačit dvě nebo tři sezení.

Existuje způsob, jak provést rychlé sebehodnocení, abyste pochopili, zda potřebujete koučování?

Je těžké o koučování jen mluvit - je lepší si to vyzkoušet.

Existuje včak několik otázek, které si můžete položit sami:

1. Jak se vyvíjím?
  2. Kdo bude mým šampiónem (osoba, která je tu pro vás)?
  3. Co se stane, když se nezměním? Co bude jiné?

Pokud na tyto otázky nedovedete odpovědět, můžete zvážit několik možností a koučování je jedním z nich. Je však nutné, abyste se plně otevřeli, jelikož jsme zjistili, že škrábání povrchu nikomu nepomůže.

Kdy je nejlepší vyzkoušet koučování?

S touto citací jsem nepřišel, ale věřím, že "Nejlepší čas na start byl včera. Druhý nejlepší čas je teď."

Chcete si vyzkoušet koučování? Pak navštivte náš koučovací klub v Praze!

EPAM na sociálních sítích

Podívejte se na život v naší kanceláři!